Volg ons ook op facebook

Historie

Jubal is al sinds jaar en dag een begrip in Zwolle en omgeving. Op deze pagina leest u in het kort over enkele hoogtepunten uit Jubal’s rijke historie.

 

Oprichting Tambour- en Pijperkorps Jubal

In 1951 werd het ‘Tambour- en Pijperkorps Jubal’ opgericht. Dit was eigenlijk een herleving van het korps dat ook voor de Tweede Wereldoorlog bestond, als onderdeel van de CJMV. In 1951 pakten de muzikanten de draad weer op en daarmee kwam Jubal op eigen benen te staan.

 

Jubal bestond toen uit vijftien man, wat trommels en fluiten en een eenvoudig uniform. Het eerste optreden was al kort na de oprichting. Dit optreden was ter gelegenheid van de wielerronde in de Zwolse wijk Assendorp.

 

1932
Jubal in 1932


Toevoeging van Jong Jubal en majorettes

Het aantal leden groeide gestaag en al snel werd er een trompetterafdeling aan het korps toegevoegd. Vol vertrouwen en met de blik op de toekomst gericht, ontstond in 1957 het jeugdkorps Jong Jubal. Dit jeugdkorps was, net als Jubal, gekleed in donkere pantalons of rokken met witte blouses. Beide korpsen timmerden flink aan de weg.

 

1957
Jong Jubal in 1957

 

Rond 1961 werden beide korpsen verder uitgebreid met een majorette-afdeling. Rond dezelfde tijd kregen Jubal en Jong Jubal de eerste volledige uniformen aangemeten. Jubal was voortaan in het blauw en Jong Jubal in het rood.

 

1961
Jubal in het blauw (1961)


Veranderingen in het instrumentarium

Naast de nieuwe uniformen, veranderde er ook het nodige aan het instrumentarium. Jubal begon in 1951 met trommels en fluiten, later aangevuld met signaalhoorns. In 1961 kwamen er jachthoorns en bassen bij. Vanaf 1971 bestaat de bezetting uit trompetten, saxofoons, trombones en sousafoons. Dit werd later uitgebreid met althoorns, eufonia en dwarsfluiten.

 

1969
Jubal zonder saxofoons (1969)

 

De slagwerksectie is in de loop der jaren steeds aangepast aan de eisen van de tijd. De sectie bestaat nu uit snaredrums, bekkens (of cymbals), quints en meerdere bassdrums. Deze bassdrums zijn verschillend gestemd en de partijen worden steeds verdeeld over het aantal bassdrums.

 

Jong Jubal was rond 1959 vrijwel exacte een kopie van het oude Jubal, met tamboers, (signaal)hoornblazers en fluitisten. In 1975 schakelde Jong Jubal ook over op een bezetting van trompetten, saxofoons, trombones etcetera. De bezetting van het jeugdkorps werd daarmee identiek aan die van Jubal, hoewel bij Jong Jubal ook nog gewone fluiten in gebruik zijn.

 

Jubal mét saxofoons (1976)
Jubal mét saxofoons (1976)


Enkele mijlpalen van Jubal

 

Televisieoptredens en defilé

Sinds de oprichting heeft Jubal veel hoogtepunten gekend. De band was bijvoorbeeld vaak te zien bij diverse televisieprogramma’s, zoals Charmonie en de Mini-voetbalshow. Jubal presenteerde haar show ook aan de koningin in de paleistuin en beide korpsen (Jubal en Jong Jubal) liepen mee in het defilé op Soestdijk.

 

Jubal te gast bij Charmonie van de NCRV (1980)
Jubal te gast bij Charmonie van de NCRV (1980)

 

Kampioenschappen

Na een drukke periode vol wervelende optredens in binnen- en buitenland, ging Jubal zich weer richten op de kampioenschappen. Jubal behaalde onder andere de eerste plaats tijdens het Nederlands kampioenschap voor showkorpsen en klom daarmee weer omhoog in het klassement. De grootste winst was de promotie naar de kampioensklasse.

 

Defileren voor Soestdijk (1980)
Defileren voor Soestdijk (1980)

 

WMC en ODSC

In 2001 debuteerde Jubal op het Wereld Muziek Concours (WMC) in Kerkrade. De band haalde daar meteen een verdienstelijke eerste prijs tijdens de marsparade. Jubal sleepte ook de Gouden Pauk (de dagprijs) in de wacht. Het eindresultaat was een zesde plaats op de wereldranglijst.

 

Jubal wint de gouden pauk op het Wereld Muziek Concours (2001)
Jubal wint de gouden pauk op het Wereld Muziek Concours (2001)

 

Jubal nam ook jaarlijks deel aan het Open Dutch Showcorps Championship (ODSC) in Assen. Dit deed Jubal niet alleen om de competitie met andere korpsen aan te gaan, maar ook om een objectief oordeel te krijgen over de kwaliteit van de shows. Tussen 2003 en 2007 wist Jubal zich prima te manifesteren tussen de andere korpsen. In 2007 scoorde Jubal 83,3 punten en haalde daarmee een eerste prijs.

 

Jubal op het ODSC in 2007
Jubal op het ODSC in 2007


In 2017 ging Jubal voor het eerst in jaren weer naar zowel het ODSC als het WMC met de show '24: a day in a big city'. Op het ODSC behaalde Jubal met 88,83 punten een 1e prijs en een overtuigende 2e plaats.
 

Taptoe Zwolle

In 2011 bestond Jubal 60 jaar, wat uiteraard niet onopgemerkt voorbij mocht gaan. Dit werd op 14 mei 2011 gevierd met een streetparade en een taptoe. Hieraan deden naast Jubal en Jong Jubal ook enkele korpsen uit de omgeving mee, zoals de Lowland Brigade Pipe band (Zwolle), de Van Limburg Stirum band (Wezep), DAP (Apeldoorn) en het Kamper Trompetter Korps (Kampen). Bijzonder was de deelname van showband La Vaillante uit St. Quentin (Frankrijk).

 

De finale van Taptoe Zwolle (2011)
De finale van Taptoe Zwolle (2011)

 

’s Avonds was er een spetterende taptoe met de bovenstaande korpsen. Dit werd voor een volle sporthal op een knallende manier geopend door de samenwerking van Zwolse slagwerkgroepen en DJ Jello. Zij brachten een bijzondere en eigentijdse muzikale show onder leiding van Dirkjan van Groningen (van Show & Marching Music).

 

Nationaal jeugdfestival

In 2012 deed Jong Jubal na 16 jaar afwezigheid weer mee aan het Nationaal Jeugdfestival. Jong Jubal studeerde hiervoor een bijzondere taptoeshow in en behaalde een keurige eerste prijs en een vijfde plek met 82,6 punten.


Nieuwe uniformen

In 2012 was het tijd om het oude rood-blauwe uniform in te ruilen voor een nieuwe. Dit nieuwe uniform is door Jubal zelf ontworpen en straalt uit waar Jubal voor staat: stoer en modern. Jubal slaat een nieuwe weg in en heeft de ambitie om het beste showkorps op straat te worden. Er is dus meer nadruk op straatshows, maar daarnaast studeert de showband ook een taptoeshow in.

 

Het nieuwe uniform van Jubal Zwolle (2012)
Het nieuwe uniform van Jubal Zwolle (2012)

Ga naar boven